LONDEN - Britse rokers krijgen in de toekomst mogelijk ook te maken met rookverboden buitenshuis, meldden Britse media woensdag. De minister van Volksgezondheid, Lord Warner, heeft gezegd dat de regering ook wil dat roken verboden wordt op openbare plaatsen waar een verhoogd risico bestaat dat mensen 'tweedehands'-rook inademen.

De minister doelde op plaatsen als bushaltes, stoepen voor kantoren en andere gebouwen waar binnen niet gerookt mag worden, terrassen van sportclubs en sportstadions. Overtreders zouden forse boetes kunnen krijgen.

Op welke termijn een buiten-rookverbod zou ingaan, is niet duidelijk. De anti-rookwetgeving die momenteel in het parlement in behandeling is, voorziet in het aanwijzen van 'additionele rookvrije plaatsen' buiten de openbare ruimten waarop de wet zich richt.

Schotland

Het Lagerhuis stemde in februari in met een totaal rookverbod in alle afgesloten openbare ruimtes. Als ook het Hogerhuis instemt met de wet, mag vanaf half 2007 in Engelse kroegen, restaurants, clubs en ook op werkplekken niet meer worden gerookt. In Schotland is al een vergelijkbaar rookverbod van kracht, in Noord-Ierland komt dat in april 2007.