SEOUL - Noord-Korea wil met de Verenigde Staten om de tafel gaan zitten om de spanningen over een mogelijke Noord-Koreaanse raketproef te verminderen. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag na een telefoongesprek met de Noord-Koreaanse plaatsvervangend ambassadeur bij de Verenigde Naties, Han Song-rol.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"We weten dat de VS bezorgd zijn over onze raketlancering", aldus Han. "Ons standpunt is om de situatie door gesprekken op te lossen". Hij benadrukte dat Noord-Korea als soevereine staat het recht heeft om raketten "te ontwikkelen, te gebruiken en te exporteren".

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Bolton, zei woensdag dat zijn land geen enkele behoefte heeft aan een rechtstreeks gesprek met de Noord-Koreanen. "Je begint normaal gesproken geen gesprek door te dreigen met de lancering van een intercontinentale raket", aldus Bolton.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat er bewijs is dat het stalinistische Noord-Korea een intercontinenale raket, de Taepodong-2, wil gaan lanceren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice noemde dit eerder zeer ernstig.

Marineschepen

Amerikaanse marineschepen voor de kust met Noord-Korea zouden inmiddels een nieuw antiraketsysteem in stelling hebben gebracht die delangeafstandraket onschadelijk moet maken na een lancering.

Noord-Korea testte in 1998 voor het laatst een raket. Toen vuurde het land een Taepodong-1-raket af die over Japan vloog en in de Stille Oceaan belandde. De Taepodong-2-raket zou een veel verder bereik van maximaal 4300 kilometer hebben.