DEN HAAG - De antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) probeert via de rechter een rookverbod voor de horeca af te dwingen. Voorzitter Willem van den Oetelaar heeft dat dinsdag gezegd. De Tweede Kamer heeft in 2004 elke werknemer in Nederland een rookvrije werkplek gegeven. Voor het horecapersoneel werd toen een uitzondering gemaakt.

Hun rookvrije werkplek zou immers tot gevolg hebben dat bezoekers van cafés en restaurants niet meer zouden mogen roken. Horeca-exploitanten vreesden een enorm verlies aan omzet. De Kamer wilde met de uitzondering de sector tegemoet komen.

Burgerinitiatief

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft sindsdien afgesproken met de branche dat de horecazaken stap voor stap een rookbeperkend beleid doorvoeren. De actiegroep CAN wilde daar niet op wachten en probeerde eerder dit jaar via een burgerinitiatief de Kamer te dwingen het rookverbod opnieuw in overweging te nemen. De Kamer wees het verzoek tot een burgerinitiatief echter af.

Een burgerinitiatief is een nieuw instrument waarmee burgers het parlement kunnen dwingen een onderwerp op de agenda te krijgen. Een voorwaarde voor behandeling is dat het onderwerp twee jaar lang niet in de Kamer aan de orde mag zijn geweest.

Het rookbeleid voor de horeca komt met de regelmaat van de klok aan bod bij debatten. D66 en GroenLinks probeerden dinsdagavond de Tweede Kamer nog op ander gedachten te brengen, en het rookverbod opnieuw te agenderen, maar zonder resultaat.