DEN HAAG - De van oorlogsmisdaden verdachte ex-president van Liberia, Charles Taylor, is dinsdagavond om 19.45 uur aangekomen bij de gevangenis in Scheveningen. Hij wordt daar ondergebracht op een afdeling die speciaal voor het Internationaal Strafhof is gereserveerd.

Het toestel met Taylor landde dinsdagavond om 19.15 uur op vliegveld Rotterdam Airport van waar hij geboeid en per busje naar de Scheveningse gevangenis werd vervoerd. Taylor wordt berecht door het Speciale Hof voor Sierra Leone.

Risico's

Het Hof is gevestigd in Freetown, maar wijkt voor het proces tegen Taylor uit naar Nederland vanwege de risico's die een rechtszaak in Freetown tegen deze verdachte met zich mee zouden brengen voor de regionale veiligheid en stabiliteit.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakte afgelopen vrijdag de weg vrij voor de berechting van Taylor in Den Haag. Een dag eerder verklaarde Groot-Brittannië zich bereid de oud-president op te sluiten wanneer hij schuldig wordt bevonden. Daarmee was aan alle Nederlandse voorwaarden voldaan om het proces in Nederland te laten plaatsvinden.