LJUBLJANA - De Slovenen gaan zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Grootste kanshebber van de negen kandidaten is de huidige premier, Janez Drnovsek. De stemlokalen worden om 7.00 uur geopend en sluiten om 19.00 uur.

Staatshoofd Milan Kucan (61) mag zich niet meer herkiesbaar stellen na twee termijnen van vijf jaar. De gedoodverfde opvolger Drnovsek, voorzitter van de centrumlinkse Liberaal Democratische Partij, drukt al tijden zijn stempel op de Sloveense politiek.

Hij en Kucan behoorden in 1991 tot de hoofdrolspelers bij het vertrek van Slovenië uit de Joegoslavische federatie. Sinds april is de 52-jarige politicus, afgezien van een korte onderbreking in 2000, regeringsleider.

Krijgt Drnovsek zondag niet de benodigde helft van de stemmen, dan volgt op 1 december een tweede ronde. Belangrijkste tegenstander in de opiniepeilingen is procureur-generaal Barbara Brezigar, de 48-jarige kandidaat van de centrumrechtse oppositie.

Het Zuid-Europese Slovenië geldt als de succesvolste kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Het land tussen Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië telt zo'n twee miljoen inwoners, van wie er 1,6 miljoen mogen stemmen. In en rond de hoofdstad Ljubljana bereiken de economische prestaties praktisch het niveau van de Europese Unie.