BAGDAD - Twee Amerikaanse militairen die sinds vrijdag in Irak waren vermist, zijn dood teruggevonden ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. Volgens het Iraakse ministerie van Defensie vertoonden de lichamen sporen van barbaarse martelingen.

De stoffelijke overschotten werden in de omgeving van de stad Yusufiya gevonden, bevestigde een woordvoerder van de door de Amerikanen geleide coalitietroepen in Irak. Het tweetal was in de buurt van de stad verdwenen.

De Iraakse tak van het terreurnetwerk al-Qaeda eiste in een verklaring op het internet de verantwoordelijkheid op voor de dood van de militairen. De organisatie liet weten dat haar strijders de Amerikanen om het leven hebben gebracht door hen de keel door te snijden.

Gekidnapt

De twee zouden zijn ontvoerd door opstandelingen na een aanval op een Amerikaanse controlepost. Bij de aanval kwam een derde Amerikaan om het leven. Een naar eigen zeggen met al-Qaeda verbonden groepering had maandag nog geclaimd dat zij het tweetal had gekidnapt.

Het Amerikaanse leger in Irak heeft dinsdag vijftien vermoedelijke opstandelingen gedood tijdens acties ten noorden van Bagdad. De slachtoffers zouden banden hebben gehad met al-Qaeda in Irak. De operatie vond plaats in de buurt van Baquba, waar twee weken geleden al-Qaedaleider Abu Musab al-Zarqawi de dood vond.

Kind

Volgens getuigen waren de slachtoffers uitsluitend burgers die op een nabijgelegen pluimveeboerderij werkten. Volgens een bron bij de Iraakse politie was een van de slachtoffers een kind.

In de hoofdstad Bagdad vonden dinsdag zeven mensen de dood door een aanslag. Een autobom ontplofte op een drukbezochte markt in het oostelijke district Jamila.

Japanse militairen

De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft dinsdag aan de bevolking laten weten dat de zeshonderd Japanse militairen uit Irak worden teruggetrokken. De soldaten verrichten in de zuidelijke provincie al-Muthanna uitsluitend opbouwwerk. Koizumi zei dat een hoofdstuk is afgesloten. Het was de eerste militaire inzet van Japan in oorlogsgebied sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki kondigde eerder deze week aan dat Iraakse troepen in juli de veiligheidstaken in de provincies al-Muthanna en Missan van de buitenlandse troepenmacht zullen overnemen. De twee provincies gelden als relatief kalm.

Omstreden

De Japanse inzet was in eigen land omstreden omdat de Japanse grondwet deelname aan buitenlandse gewapende conflicten verbiedt. De Japanners hadden nadrukkelijk geen gevechtstaken.

De eerste Japanse militairen arriveerden in februari 2004 in al-Muthanna. Zij werden aanvankelijk door Nederlanders beveiligd, daarna door Australische militairen.