LAREN - Bijna een derde van de Nederlanders (32 procent) wil een rookverbod in horecagelegenheden. Dit blijkt dinsdag uit een representatief onderzoek onder 501 Nederlanders in opdracht van de Stichting Rokersbelangen (SRB).

Bijna de helft van de ondervraagden (47 procent) vindt dat roken in kroegen, restaurants en cafés gewoon moet kunnen. Een op de vijf Nederlanders maakt het niets uit of in de horeca een rookverbod komt. Volgens een meerderheid (54 procent) zouden de horecaondernemers zelf moeten kunnen bepalen of er wel of niet mag worden gerookt in hun zaak. 28 procent is het daar niet mee eens.

Rookvrije zones

Begin juni dreigde minister Hoogervorst van Volksgezondheid de horeca in de loop van volgend jaar een algeheel rookverbod op te leggen, als exploitanten niet snel meer werk maken van het instellen van rookvrije zones in hun zaken. De minister heeft hierover eerder afspraken gemaakt met de horecabranche via een zogenoemd stappenplan. Dat plan ging vorig jaar in en duurt nog tot 1 januari 2009. Tot nu toe heeft het gros van de exploitanten zich niet aan de afspraken gehouden.

De Stichting Rokersbelangen wordt betaald door de tabaksindustrie. Vorige maand presenteerde het NIPO een representatieve enquête waaruit juist bleek dat 57 procent van de Nederlanders voorstander is van een wet die een rookverbod voor de horeca regelt. Het NIPO deed het onderzoek in opdracht van het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting en Stivoro.