DEN HAAG - Twee verdachten van de bestorming van het supportershonk van ADO Den Haag door Ajax-aanhangers, moeten van de officier van justitie de cel in. De rechtbank in Den Haag hield de zaak van een derde verdachte dinsdag voor onbepaalde tijd aan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De aanklager eiste dinsdag drie jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk tegen de 20-jarige S.K. uit Stede Broec. Zijn even oude plaatsgenoot K.B. gaat, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, anderhalf jaar naar de gevangenis (drie jaar waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk geëist).

De drie mannen die dinsdag voor de rechtbank verschenen behoren, net als de vijf verdachten van maandag, tot een groep van zeventien personen die betrokken zouden zijn bij de verrassingsaanval op het supportersclubhuis in het Zuiderpark. Het OM verdenkt hen onder meer van het plegen van poging tot doodslag, brandstichting en openlijk geweld tegen goederen en personen.

De hoogste straf die de officier van justitie een dag eerder eiste was vier jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Doodsangsten

Bij de bestorming zouden ongeveer zeventig Ajax-hooligans gebruik hebben gemaakt van honkbalknuppels, stokken, paraplu's en molotovcocktails. De tien nietsvermoedende ADO-fans die in het honk waren, hebben doodsangsten uitgestaan, vertelden zij aan de politie.

In totaal heeft justitie 52 personen als verdachte gehoord, van hen zijn 42 aangehouden. Van die 42 komen 17 deze week voor de rechter. Het is nog onbekend wanneer de andere 25 terechtstaan.

Onrustig

De eerste zittingsdag verliep maandag enigszins onrustig, met aanhangers uit zowel het ADO als het Ajax-kamp in het paleis van justitie. Daarom besloot de beveiliging dinsdag het beleid van maandagmiddag voort te zetten en ADO-supporters te weren die niet als benadeelde partij konden worden aangemerkt.

Aanhangers van beide kampen kwamen elkaar maandag in het paleis van justitie tegen, onder meer omdat de videozaal waar familie en vrienden van de 'Ajax-verdachten' de zitting volgden, uitkwam in de centrale toegangshal van het gebouw.