DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak tegen Guus Kouwenhoven. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de Nederlandse zakenman begin juni tot acht jaar celstraf wegens wapenhandel in Liberia. Hij werd vrijgesproken van het medeplegen van oorlogsmisdrijven.

Het OM laat dinsdag weten het met dat laatste niet eens te zijn en gaat daarom in hoger beroep. Voor de rechtbank had het twintig jaar celstraf geëist.

De officier van justitie heeft voor de rechtbank uitvoerig betoogd dat Kouwenhoven betrokken was bij oorlogsmisdrijven in Liberia in de periode 2000-2003. In het West-Afrikaanse land woedde toen een bloedige burgeroorlog. Volgens de rechtbank was er echter onvoldoende bewijs om hem voor oorlogsmisdaden te veroordelen.

Charles Taylor

De wapens die Kouwenhoven onder de vlag van zijn houtkapbedrijven in Liberia invoerde, waren bestemd voor de toenmalige president Charles Taylor. De van oorlogsmisdaden verdachte Taylor wordt dinsdag overgebracht naar Den Haag. De rechtszaak tegen hem vindt uit veiligheidsoverwegingen plaats in een rechtszaal die van het Internationaal Strafhof wordt geleend.

Guus Kouwenhoven heeft zelf ook hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank, zo laat zijn raadsvrouw Inez Weski weten.