AMSTERDAM - De voor dinsdag aangekondigde studentendemonstratie in Amsterdam heeft plaats op het Museumplein. Aanvankeljk was Platform 12november, organisator van de bijeenkomst, van plan op de Dam te verzamelen, maar in overleg met burgemeester Cohen is gekozen voor het Museumplein.

Dit heeft een woordvoerster van de gemeente zaterdagavond bekendgemaakt.

Groot deel oppositie steunt actie

De studenten komen om omstreeks 15.00 uur bijelkaar op het plein en maken daarna een korte tocht door de stad. Vervolgens wordt de manifestatie op het Museumplein afgesloten. Aan de demonstratie doen studenten van universiteiten en hoge scholen mee. Ook de Tweede-Kamerfracties van GroenLinks, SP, PvdA en D66 hebben hun steun toegezegd.

Platform 12november keert zich met de actie tegen de plannen van staatssecretaris Nijs (Onderwijs) die de komende jaren 358 miljoen euro wil bezuinigen op het hoger onderwijs. De studenten zijn bang dat ze persoonlijk de dupe worden van de bezuinigingen. De instellingen vrezen voor tekorten voor huisvesting en wetenschappelijk onderzoek.

Het organiserend comité wilde eerst demonstreren in Den Haag, maar het gemeentebestuur van de residentie verbood de bijeenkomst. Burgemeester Cohen van Amsterdam zei geen bezwaar te hebben tegen de demonstratie. Staatssecretaris Nijs heeft toegezegd aanwezig te zullen zijn dinsdag.