DEURNE - Koningin Beatrix is dinsdag aan haar tweede staatsbezoek aan België begonnen. Bracht ze er in 1981 al een aan het land van koning Boudewijn, nu bezoekt ze het België van zijn opvolger en jongere broer Albert (72). Het is overigens het veertigste uitgaande staatsbezoek sinds Beatrix' aantreden in 1980.

Het staatsbezoek begon op vliegveld Deurne bij Antwerpen, waar de vorstin landde met het regeringstoestel KBX. Met de vorstin arriveerden prins Willem-Alexander en zijn vrouw. Het drietal werd opgewacht door koning Albert, koningin Paola (68), hun zoon prins Filip (46) en zijn echtgenote Mathilde.

Relletje

Tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan België heeft zich dinsdag in het hartje van Antwerpen een relletje voorgedaan. Een handvol voorstanders van scheiding tussen Wallonië en Vlaanderen liet in de omgeving van de koningin en haar gastheer koning Albert kleine folders ronddwarrelen met de tekst 'België Barst'. De demonstratie kan de koning en koningin niet zijn ontgaan.

De politie heeft achttien actievoerders van de extreemrechtse organisatie Voorpost afgevoerd. Daarbij werd hardhandig ingegrepen. Voorpost leunt dicht aan tegen het Vlaams Belang, de opvolger van het in 2004 wegens racisme veroordeelde extreemrechtse Vlaams Blok. De organisatie streeft in tegenstelling tot het Vlaams Belang echter niet naar een onafhankelijk Vlaanderen, maar wil dat Vlaanderen en Nederland zich verenigen. Voorpost manifesteert zich vaker tijdens koninklijke bezoeken in België.

Er wordt de hele reis ongeveer even veel tijd doorgebracht in Vlaamse als in Waalse contreien. De woensdag wordt grotendeels doorgebracht in Gent, donderdag wordt afgesloten in Luik.

Verhoudingen

Waren de verhoudingen met België tot medio afgelopen eeuw wat minder, en dat al sinds de afscheidingscheiding in de jaren dertig van de negentiende eeuw, na de Tweede Wereldoorlog zijn ze stukken beter geworden vooral door de samenwerking in de Benelux.

Sinds de afscheiding van België van Nederland zijn er twaalf staatsbezoeken over en weer geweest. Albert en Paola brachten hun laatste staatsbezoek aan Nederland in het voorjaar van 2000.

Sier

Albert is geliefd om zijn vriendelijkheid, zijn toegankelijkheid en zijn aanpak van verschillende zaken. Koningin Paola heeft recent goede sier gemaakt met een tv-portret dat van haar gemaakt mocht worden en waarin zij in verschillende talen vrij open sprak met haar eigen vriendinnen.