DIYARBAKIR - Twee officieren van de Turkse paramilitaire politie zijn maandag veroordeeld tot bijna veertig jaar gevangenisstraf voor een aanslag in november op een boekwinkel in Semdinli. De aanslag, waardoor een persoon om het leven kwam, zou zijn bedoeld om de onrust in het overwegend Koerdische zuidoosten aan te wakkeren.

Het incident leidde inderdaad tot rellen. Ook kwam er een parlementair onderzoek in verband met de aantijgingen door media en critici dat de strijdkrachten achter de aanslag zaten. Het leger zou hardere tactieken hebben willen rechtvaardigen.

De strijdkrachten ontkennen elke betrokkenheid. De rechtszaak wordt binnen de Europese Unie gezien als test voor het juridische systeem van Turkije, dat tot de Unie wil toetreden.

De rechtbank in de stad Van stelde de uitspraak tegen een derde verdachte uit omdat zijn advocaat niet op de zitting aanwezig was.

Het betreft een voormalige aanhanger van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die sinds 2004 als informant voor de autoriteiten zou werken. Tegen alle drie de verdachten was levenslang geëist.