FLORENCE - Honderdduizenden hebben zaterdag in de Italiaanse stad Florence betoogd tegen een eventuele aanval op Irak. Er waren zoveel mensen komen opdagen dat pogingen ze te tellen zeer uiteenlopende uitkomsten gaven. De politie schatte 450.000 en de organisatoren dachten aan een miljoen betogers.

De betoging is een onderdeel van het eerste Europees Sociaal Forum, een maatschappijkritische beweging. De bijeenkomst, die tot en met zondag duurt, keert zich onder meer tegen globalisering, neoliberalisme, oorlog, en de beperking van burgerrechten.

'Europese dag tegen de oorlog in Irak'

Het forum heeft zaterdagavond wegens het succes van de bijeenkomst in Florence 15 februari alvast uitgeroepen tot 'Europese dag tegen de oorlog in Irak'. Maar half december en half januari wil het forum ook in Europese hoofdsteden betogen.

De organisatie hoopte op tussen de 150.000 en 200.000 mensen, maar de opkomst sloeg iedere verwachting. Er waren zeker 150.000 mensen meer dan tijdens de anti-globalisatiemars van juni 2001 in Genua, waarbij het tot ernstige ongeregeldheden kwam.

'Nee tegen de oorlog'

De mensenmassa heeft zich zaterdag vooral gekeerd tegen de plannen Irak aan te vallen. De kreet 'Nee tegen de oorlog' werd het meest geslaakt en op spandoeken geschreven. De betogers zien in resolutie 1441 van de Veiligheidsraad een vrijbrief om onterecht Irak aan te vallen. De resolutie van vrijdag zorgde ervoor dat het thema Irak de betoging in Florence domineerde.

Economie, Europa, Palestina

Tal van andere thema's kwamen uit de mensenzee naar voren, zoals de veronderstelde noodzaak tot 'een andere economie, een ander Europa, beëindiging van de bezetting van Palestina' en de werkloosheid. Werknemers van de in moeilijkheden verkerende Italiaanse onderneming Fiat vormden een indrukwekkende delegatie in Florence.

Nederlanders

Over het algemeen zijn vooral jonge Italianen op de manifestatie afgekomen, maar er waren betogers uit heel Europa zoals ongeveer tweehonderd Nederlanders. Een deel van de Nederlanders die naar Florence reisden, liep mee in een speciaal Hollands blok. De anderen liepen zelfstandig door de demonstratie.

Saskia Boumans, woordvoerster van platform 'De wereld is niet te koop', die twee bussen naar Florence liet rijden, is zeer te spreken over de sfeer en de wijze waarop de demonstratie is verlopen. "Het protest had een zeer vredelievende karakter. Er heeft zich niet een incident voorgedaan", aldus Boumans.

Gezien het grote aantal mensen dat naar de demonstratie kwam, hoopt ze dat nu ook meer Nederlanders warm lopen voor de andersglobaliseringbeweging die strijdt tegen onder meer de neoliberale westerse samenleving. De beweging is in Nederland niet zo groot. Maar vaak sluiten meer mensen zich bij de stroming aan als die in het openbaar van zich laat horen, weet Boumans. "Dat was onder meer het geval na de demonstratie in Genua."

Geen onlusten

De politie is met 7000 man op de been om ongeregeldheden te voorkomen. Maar dat er tot dusverre geen onlusten zijn geweest, is mede te danken aan een betere organisatie dan vorig jaar in Genua en aan de ordediensten van de grootste Italiaanse vakbond CGIL.

Andere demonstraties in Europa

Zaterdag waren er elders in Europa ook kleine demonstraties over specifieke thema's. In Londen betoogden enkele honderden mensen voor de ambassade van Zimbabwe tegen de vervolging van de oppositie in dat Afrikaanse land. In het Noord-Duitse Gorleben betoogden meer dan 2000 mensen tegen het opslaan van kernafval aldaar en in Bayonne, in het uiterste zuidwesten van Frankrijk, hielden een paar honderd Basken een manifestatie voor steun aan gevangen zittende Baskische separatisten.