AMSTERDAM - Troepen van de Nationale Garde zullen voor het eerst sinds de nasleep van orkaan Katrina weer patrouilleren door de straten van New Orleans. De reservetroepen moeten een einde maken aan het geweld dat de zuidelijke stad teistert, meldden Amerikaanse media maandagavond.

"De situatie is ernstig", zei gouverneur Kathleen Blanco van de staat Louisiana, waarin New Orleans ligt. Ze ging in op een dringende oproep van burgemeester Ray Nagin om driehonderd leden van de Nationale Garde naar de stad te sturen.

De eerste gardisten worden in de loop van dinsdag in de stad verwacht. Ze gaan patrouilleren in de verwoeste delen van de stad die in augustus als gevolg van dijkdoorbraken door Katrina onder water liepen. De lokale politie, die versterking krijgt van zestig agenten van de staat Louisiana, heeft zo de handen vrij voor de bestrijding van de criminaliteit.

In New Orleans kwamen dit weekeinde zes mensen om het leven door geweld, onder wie vijf tieners. Daarmee staat het totaal dit jaar al op 52. Rekening houdend met het feit dat de bevolking van New Orleans na Katrina ongeveer is gehalveerd, is het moordcijfer relatief weer net zo hoog als voor de orkaan.

Duizenden leden van de Nationale Garde werden vorig jaar na Katrina naar New Orleans gestuurd. Ze werden ingezet bij de massale en chaotische evacuatie van vele duizenden burgers. De troepen waren begin dit jaar weer vertrokken.