DEN HAAG - De dierenasiels in Nederland hebben vorig jaar meer honden, katten en andere huisdieren tijdelijk onderdak geboden. De kans dat de dieren een nieuw thuis vinden, is iets toegenomen. Voor 82 procent van de katten en 88 procent van de honden werd een nieuwe baas gevonden, meldde de Dierenbescherming maandag.

De dierenasiels vingen vorig jaar samen meer dan 70.000 dakloze huisdieren op. Dat is een "lichte stijging" van 2,6 procent ten opzichte van 2004. Ongeveer twee derde van de opgevangen dieren (47.671) zwierf op straat. Het aantal door hun baasjes afgedankte huisdieren daalde van 16.316 naar 15.040 in 2005.

De asiels zitten vooral vol met thuisloze katten en honden. Ruim 47.500 katten en ongeveer 23.000 honden werden vorig jaar tijdelijk opgevangen. Voor deze dieren vinden de asiels wel steeds vaker een nieuw thuis. Met de hoge herplaatsingscijfers hoort Nederland volgens de Dierenbescherming wat dat betreft tot de "koplopers in de wereld".

Dat de dierenasiels een druk jaar zouden hebben, bleek vorig jaar al. Toen moesten enkele asiels nog voor de jaarlijkse zomerdrukte al wachtlijsten en opnamestops instellen. Ook dit jaar verwacht de Dierenbescherming weer flinke drukte tijdens deze "zomeropruiming". Duizenden honden, katten en andere huisdieren worden dan gedumpt of achtergelaten bij de asiels omdat ze niet bij de vakantieplannen passen.