DE MEERN - De landen rondom de Middellandse Zee zijn deze zomer erg in trek bij de Nederlandse toeristen. Dat blijkt uit de boekingscijfers tot en met 4 juni van TNS Nipo en het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). Vooral Marokko is populair. Het land heeft 35 procent meer boekingen dan vorig jaar over dezelfde periode.

Ook Griekenland (+28 procent), Tunesië (+27 procent), Portugal (+25 procent) en Spanje (+18 procent) doen het goed. Turkije heeft veel klanten verloren, 38 procent minder dan vorig jaar, maar dat percentage is ten opzichte van vorige maand (-41) iets gedaald.

Steeds meer mensen kiezen voor een buspendelreis, 16 procent meer dan vorig jaar. Vooral Italië (+28 procent), Spanje (+26) en Frankrijk (+14) profiteren daarvan. De buspendel als vervoermiddel blijft net als de trein hangen op 1 procent.

Auto

Busexcursies doen het wat minder met -3 procent, maar toch ziet Italië (+7 procent) dit jaar meer Nederlandse excursiebussen de grens passeren. Autovakanties zijn met 2 procent iets gewilder geworden. Frankrijk is met 31 procent nog steeds de populairste bestemming onder autotoeristen.

Voor het vliegtuig kiest 52 procent van de ANVR-reizigers, dat is een daling van 3 procent ten opzichte van vorig jaar. 85 procent van de luchtreizigers vliegt binnen Europa, 15 procent gaat voor een verre bestemming.

De reizen naar het Verre Oosten blijven stijgen (+19 procent), maar ook de belangstelling voor Zuid-Amerika groeit. Vooral Brazilië is dit jaar gewild (+21 procent). Noord-Amerika (-22 procent) en Midden-Amerika (-18) lijken even uit de gratie, evenals Afrika (-13).

De ANVR-touroperators verwachten overigens nog een stijging van boekingen in de komende periode. De ervaring leert dat het aantal geboekte reizen verder aantrekt zodra Nederland bij het WK voetbal is uitgeschakeld, aldus het ANVR.