DEN HAAG - De officier van justitie in Den Haag heeft maandag straffen tot vier jaar cel geëist tegen vijf verdachten van de bestorming door supporters van Ajax van het honk van ADO Den Haag-fans in februari. De hoogste straf eiste de aanklager tegen de 23-jarige Culemborger R. S.: vier jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag, brandstichting, poging zware mishandeling, openlijk geweld en deelname aan een criminele organisatie.

Voor de rechtbank staan in totaal zeventien Ajax-supporters terecht die verdacht worden van de aanval op het supportershome van ADO in februari van dit jaar.

Ajax-aanhangers gebruikten bij hun verrassingsaanval op het clubhuis van ADO-fans, op 10 februari, onder meer knuppels en messen. Ze gooiden volgens het OM met molotovcocktails, waardoor een heftige brand ontstond in het clubhuis. In het honk waren ongeveer tien ADO-fans aanwezig, die vrijwel allemaal gewond raakten, sommigen ernstig.

De rechtbank besloot maandagmiddag ADO-supporters die niet aanwezig zijn als benadeelde partij, niet meer toe te laten tot het Paleis van Justitie in Den Haag, waar de strafzaken worden behandeld. ADO-aanhangers begonnen volgens de rechtbank schermutselingen met fans van de Amsterdamse club. De ADO-fans veroorzaakten ook enig rumoer op de publieke tribune, toen zij commentaar leverden op dingen die de verdachten zeiden.

Een minderjarige verdachte moet van het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, de gevangenis in. Twee meerderjarige medeverdachten van S. hoorden ook vier jaar waarvan een deel voorwaardelijk eisen. De vijfde verdachte moet, als het aan het OM ligt, twee jaar de cel in, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De rechtszaken tegen de rest van de zeventien verdachten zijn dinsdag, woensdag en donderdag. In totaal heeft justitie 52 mensen gehoord als verdachte van de gewelddadige bestorming van het Haagse supportershonk, van wie zij 42 heeft aangehouden. Het is nog niet duidelijk wanneer de andere verdachten voor de rechter komen.