MOSKOU - Het conflict in Tsjetsjenië moet worden opgelost met hulp van internationale bemiddeling. Russische mensenrechtenorganisaties hebben zaterdag op een conferentie gewijd aan de oorlog een nieuw plan gepresenteerd om een einde aan de strijd te maken.

Volgens het plan moeten er onderhandelingen worden gehouden binnen een commissie die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de Russische president, afgevaardigden van de rebellen-leider Maschadov en internationale organisaties, zoals de VN, de OVSE, de EU en de Raad van Europa.

Impasse

"De oorlog in Tsjetsjenië verkeert in een impasse. De situatie dreigt uit te monden in etnische zuiveringen, stalinistische deportaties en genocide", aldus mensenrechtenactivist Sergei Kovaljov.

Rusland negatief

De Russische autoriteiten hebben negatief gereageerd op de conferentie. De afgevaardigde van de president voor de mensenrechten in Tsjetsjenië liet weten dat de 'mensen die zich verdedigers van de mensenrechten noemen, dezelfde eisen stellen als de terroristen'.

Maar het Kremlin deelde zaterdag ook mee, dat president Poetin binnenkort gesprekken zal voeren met Tsjetsjeense geestelijken, zakenlieden, politici en dorpsoudsten over het opbouwen van een 'rechtsstaat' in de opstandige republiek.