LONDEN - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Britse geheime dienst MI5 in 2003 al gewaarschuwd voor het gevaar van Mohammed Sidique Khan, de leider van een groep terroristen die vorig jaar zelfmoordaanslagen pleegden in het Londense openbaar vervoer. Dat meldde de Britse krant The Times maandag.

Ondanks dat MI5 altijd heeft ontkend dat ze vooraf wisten dat Khan een gevaar was, zou de CIA al in het voorjaar van 2003 hebben ontdekt dat hij van plan was aanslagen op synagogen aan de Amerikaanse oostkust te plegen. Die informatie zou zijn doorgespeeld aan MI5.

The Times baseert zich op een nieuw boek van de Amerikaan Ron Suskind, een expert op het gebied van inlichtingendiensten. Fragmenten uit het boek The One Percent Doctrine, dat vanaf dinsdag wordt uitgegeven, worden maandag gepubliceerd door de krant.

Gedetailleerde informatie

Volgens Suskind heeft de CIA in maart of april 2003 "zeer gedetailleerde informatie" over Khan heeft doorgespeeld naar de Britten. Hij zou zijn omschreven als "een zeer gevaarlijk karakter" die nauwlettend in de gaten moest worden gehouden. Khan zou in contact hebben gestaan met al-Qaeda-militanten in de VS. De Amerikaanse autoriteiten legden Khan na hun ontdekking een reisverbod naar de Verenigde Staten op.

Een onderzoekcommissie van het Britse parlement oordeelde onlangs dat Khan en twee andere aanslagplegers wel enigszins bekend waren bij MI5. Maar Khan werd beschouwd als een relatief onbelangrijk figuur.

Door de terreurdaden in de drie metrotreinen en een dubbeldekker op 7 juli 2005 in Londen kwamen 56 mensen om het leven, onder wie Khan en de drie andere aanslagplegers. De vier mannen leidden ogenschijnlijk een normaal en onopvallend bestaan.