EDE - Het congres van de ChristenUnie heeft zaterdag in Ede zonder stemming Kamerlid Rouvoet gekozen tot lijsttrekker. Eerder riep het populaire en ervaren oud-Kamerlid Van Middelkoop het congres op de gelederen te sluiten en de rust in de partij te laten weerkeren.

Van Middelkoop drong erop aan om moties, om hem een hoge plaats op de lijst te geven, niet in stemming te brengen.

Van Middelkoop zei niet te willen dat de nummer 2 op de lijst, A. Slob, voor hem plaats zou moeten maken. Van Middelkoop wil volgend jaar wel lid worden van de Eerste Kamer. Bij de afweging over zijn politieke toekomst heeft een rol gespeeld, dat het partijbestuur doorstroming wil bij de lijst voor de Tweede Kamer.

Eenheid

Ook partijvoorzitter Van Daalen riep op tot eenheid: "Wanneer er onenigheid is, wordt de deur voor de duivel op een kier gezet om het zaad van de valse leer te zaaien. Eendracht is het beste middel om de duivel te verjagen."

De ChristenUnie ontstond door een fusie van RPF en GPV en de verwachting was, dat de partij bij de laatste verkiezingen als gevolg daarvan meer zetels zou behalen dan de vijf die de fusiepartijen toen in de Tweede Kamer hadden. Onder lijsttrekker Veling moest de partij echter een zetel prijs geven, en moest Van Middelkoop het veld ruimen.

Tijdens het congres voelen veel GPV-ers zich tekortgedaan. In de top 6, die het bestuur als team in de Tweede Kamer wil hebben, behoort alleen Slob tot het GPV. Voorstellen om daar verandering in te brengen haalden geen meerderheid.

Veling afwezig

De lijsttrekker bij de vorige verkiezingen, de van de GPV afkomstige oud-senator Veling, was afwezig. Hij kampt met een inzinking, en trekt zich terug van het politieke toneel.


Rouvoet wil dat de partij zichzelf blijft. "Liever een kleinere fractie met een scherp profiel, dan een groot gezelschap met een verwaterde inhoud."

De nieuwe lijsttrekker Rouvoet zei in zijn speech niet te willen worden afgerekend op het aantal zetels dat de ChristenUnie haalt, maar wel op het uitdragen van de missie van zijn partij. Hij wil dat de ChristenUnie zichzelf blijft en dat de partij de boodschap niet afstemt op wat de mensen willen horen.

"Liever een kleinere fractie met een scherp profiel, dan een groot gezelschap met een verwaterde inhoud. Een verzwakte boodschap wordt niet krachtiger als zij door veel mensen wordt uitgedragen."

Het congres bracht een verandering aan in de volgorde van de top in de lijst. Oud-Kamerlid D. Stellingwerf klom van de zesde naar de vijfde plaats, ten koste van R. Kuiper van het wetenschappelijk instituut van de partij, die van 5 naar 6 daalde.

De top 4 bleef ongewijzigd:
. A. Rouvoet
. A. Slob
. L. van Dijke
. T. Huizinga