LONDEN - Wapenzendingen voor radicale islamitische milities enerzijds en de interimregering en krijgsheren anderzijds stromen Somalië binnen in strijd met het wapenembargo van de Verenigde Naties. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat aanhangers van de Islamitische Rechtbanken en die van de overgangsregering in Baidoa slaags raken, waarschuwt de coördinator van de VN-monitorgroep voor Somalië, Bruno Schiemsky.

Dagelijks komen er over zee en door de lucht wapenzendingen binnen in het land in de Hoorn van Afrika, zei Schiemsky zondag tegen de BBC. De islamitische milities zijn bezig aan een zegetocht en controleren grote delen van het zuiden en midden van het land. Ze bedreigen nu zelfs de machtsbasis van president Abdullahui Yusuf in Puntland in het noordoosten.

Explosief

Beide zijden in het conflict herbewapenen zich en de aanwezigheid van Ethiopische troepen in het land maakt de situatie alleen maar explosiever, zeggen waarnemers. De interimregering beschuldigt de Islamitische Rechtbanken ervan een aanval voor te bereiden op Baidoa. Ze hebben daarom verhalen in de wereld geholpen van Ethiopische militairen die op Somalisch grondgebied actief zouden zijn, aldus de interimregering die weinig in te brengen heeft in het door anarchie en chaos geteisterde Somalië.

Ethiopië, een belangrijke bondgenoot van Yusuf en zijn interimregering, ontkende zaterdag met kracht dat het militairen Somalië in heeft gestuurd. "Het is een nieuwe strategie van de sharia rechtbanken en dient als excuus om Baidoa aan te vallen.

Vredesmacht

De Afrikaanse Unie heeft de wereld opgeroepen de interimregering te steunen. In een communiqué uit haar hoofdkwartier in Ethiopië veroordeelde de organisatie het geweld dat Somalië destabiliseert. De unie wil dat er een vredesmacht naar het land wordt gestuurd.

De islamitische milities hebben in korte tijd Mogadishu en de strategisch gelegen stad Jowhar, het laatste bolwerk van de krijgsheren, veroverd. Ze hebben nu het grootste deel van Zuid-Somalië in handen en maken zich op voor een offensief in noordelijke richting. De stad Beledweyne, 300 kilometer ten noorden van Mogadishu aan de grens met Ethiopië zou ook al gevallen zijn.

Ontvlucht

De krijgsheren die het tot voor kort voor het zeggen hadden in de hoofdstad en omgeving hebben het nakijken. Bashir Raghe en Muse Sudi Yalahow ontvluchtten zaterdag Mogadishu en werden naar verluidt opgepikt door een Amerikaans marineschip dat voor de kust lag.

Ook krijgsheer Omar Muhamoud Finnish ging verloren voor de alliantie van krijgsheren die is opgericht om strijd te leveren tegen de islamisten die in Somalië de sharia willen invoeren. Hij liep over naar islamitische kant. Drie andere krijgsheren leverden hun wapens in bij de rechtbanken.