AMSTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos wil de kosten van de vergrijzing over een periode van twee of drie kabinetsperiodes opvangen. De Studiegroep begrotingsruimte van topambtenaren heeft becijferd dat een volgend kabinet zeker 15 miljard moet bezuinigen, maar Bos stelde zondag in het televisieprogramma Buitenhof deze operatie meer te willen 'uitsmeren'.

Volgens de studiegroep zijn er een aantal mogelijkheden om geld te vrij te maken, zoals de pensioenleeftijd verhogen naar 67 jaar of ouderen mee laten betalen aan de AOW. De fractievoorzitter van de PvdA presenteerde onlangs plannen om AOW'ers met een aanvullend pensioen vanaf 10.000 euro geleidelijk via de belastingen meer te laten meebetalen aan de oudedagsvoorziening.

'De klos bij Bos'

Volgens CDA-leider Maxime Verhagen die ook gast in Buitenhof was, zijn daarmee ouderen "de klos bij Bos". Verhagen verweet de PvdA-leider onduidelijkheid te scheppen, omdat Bos zaterdag nadrukkelijk heeft gezegd dat geen AOW'er er op achteruit gaat.

"Maar mensen moeten wel meer betalen. Het lijkt wel een reclame voor goedkoop lenen, die je wel eens op televisie ziet." Bos verweet op zijn beurt het CDA dat het onduidelijk blijft over plannen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

Volgens Verhagen moet er echter vooral voor gezorgd worden dat meer mensen tot hun 65e jaar blijven werken. Hij benadrukte dat het CDA niet wil tornen aan zaken, zoals de AOW en de hypotheekrenteaftrek.