LONDEN - De Britse premier Blair wil dat zijn land een sleutelrol gaat vervullen in Europa. In een toespraak die de premier vrijdag zal uitspreken, roept hij de Britten op hun sceptische houding ten opzichte van de Europese Unie te laten varen. Dat heeft een woordvoerder van Blair donderdag bekendgemaakt.

Blair houdt zijn pro-Europese toespraak vrijdag voor een bijeenkomst van wetenschappers in de Britse stad Birmingham. Volgens de premier heeft "het land een hoge prijs moeten betalen" voor de Britse houding jegens Brussel.

De premier wil daarin verandering brengen, zodat zijn land "een grotere rol zal spelen in Europa". Volgens hem ligt de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in het "van ganser harte" meedoen in de Unie, maar hij voegde eraan toe dat invoering van de euro in het Verenigd Koninkrijk niet noodzakelijk is.

De euro vervangt op 1 januari de munten van twaalf lidstaten van de Europese Unie. Blair zal het beleid van zijn regering over de Europese eenheidsmunt zorgvuldig herformuleren. Hij heeft de Britten beloofd dat zij zich in een referendum mogen uitspreken, als de regering het economisch verstandig vindt het pond door de euro te vervangen. Uit opiniepeilingen blijkt dat ongeveer 70 procent op dit moment tegen afschaffing van hun munt is.

Blair gaat in zijn toespraak vrijdag alleen in op de positieve kanten van de eenheidsmunt. Waarnemers leiden daaruit af dat de premier het startsein heeft gegeven voor de campagne om de Britten ervan te overtuigen dat vervanging van het pond door de euro in hun belang is.