WASHINGTON - Het Kwartet dat probeert te bemiddelen in het conflict tussen Palestijnen en Israëli's heeft gezegd steun te zullen geven aan een voorstel van de Europese Unie voor hulp aan de Palestijnse Autoriteit.

Dat maakte het Kwartet bestaande uit de Verenigde Staten, Europese Unie, Rusland en Verenigde Naties zaterdag bekend.

Financiële crisis

De Palestijnse Autoriteit verkeert in een financiële crisis sinds de militant islamitische Hamas aan de macht is gekomen. Het Westen en Israël hebben hun financiële banden met de Palestijnse Autoriteit afgesneden. Zij willen pas weer geld geven als Hamas de joodse staat erkent, het geweld afzweert en akkoorden gesloten in het verleden naleeft.

Door de financiële crisis hebben circa 160.000 Palestijnse ambtenaren al maanden geen salaris meer ontvangen. Ook dreigt de gezondheidszorg ineen te storten. Bovendien lopen de spanningen in de Palestijnse samenleving steeds verder op. Sommige deskundigen waarschuwen voor een burgeroorlog als er niet snel maatregelen worden genomen.

Rechtstreeks

Volgens het EU-plan gaat hulp rechtstreeks naar de inwoners van de Palestijnse gebieden of naar nutsbedrijven voor bijvoorbeeld de levering van elektriciteit of naar de gezondheidszorg, maar niet naar of via de Hamas-regering. De Europese Commissie wil uit de EU-begroting 100 miljoen euro inleggen in dit "mechanisme" voor hulp aan de Palestijnen.