TOKIO - De Japanse minister Taro Aso van Buitenlandse Zaken heeft Noord-Korea zondag in felle bewoordingen gewaarschuwd tegen de gevaren van een mogelijke raketlancering. Als het communistische land een raket lanceert en die komt neer op Japans grondgebied, dan zal Tokio dat opvatten als een aanval, aldus de bewindsman.

Volgens landen in de regio maakt Pyongyang zich op om zondag of maandag een intercontinentale ballistische raket te lanceren. De Verenigde Staten en Japan hebben het Noord-Koreaanse regime opgeroepen af te zien van het plan om het projectiel te testen. Het zal worden opgevat als "ernstig en provocatief", zei de Amerikaanse ambassadeur in Tokio.

Sancties

Aso zei dat hij zal vragen om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zodra Noord-Korea de raket afvuurt. Volgens de minister moet de Veiligheidsraad dan overwegen om het Noord-Koreaanse bewind sancties op te leggen. Hij maakte zijn opmerkingen tegen het televisiestation Fuji TV, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

De regering in Pyongyang testte in 1998 voor het laatst een raket. Toen vuurde ze een Taepodong-1-raket af die over Japan vloog en in de Stille Oceaan belandde. Noord-Koreaanse functionarissen op bezoek in Zuid-Korea hebben ontkend dat er plannen zijn om een Taepodong-2-raket, die een bereik van 3500 tot 4300 kilometer zou hebben, te testen.