BRATISLAVA - De sociaaldemocratische Smer van Róbert Fico heeft de parlementsverkiezingen zaterdag in Slowakije gewonnen. De overwinning is niet zo groot als was voorspeld. De algemene verwachting is dat de coalitieonderhandelingen lang gaan duren en het is niet uitgesloten dat rechtse premier Mikulás Dzurinda terugkeert.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Nadat 98 procent van de stemmen was geteld stond Smer op 29,75 procent. Peilingen vooraf aan de verkiezingen gaven aan de partij nog 35 procent van de stemmen. De SDKU van Dzurinda deed het met 18,17 procent beter dan in de peilingen en kan mogelijk met andere rechtse partijen toch nog een meerderheid in het parlement krijgen.

Economische groei

Opiniepeilingen vooraf gaven aan dat de 51-jarige minister-president ondanks positieve economische resultaten een derde termijn als regeringsleider wel zou kunnen vergeten. De regering voert met succes een hard liberaal beleid. Het land maakt een enorme economische groei door onder meer dankzij grote buitenlandse investeringen.

Werkloosheid

Ondanks dit succesverhaal blijft de werkloosheid hoog, vooral in het oosten. In sommige streken langs de grens met Oekraïne bedraagt de werkloosheid 28 procent, het dubbele van het landelijk gemiddelde. De regering snoeide flink in de sociale zorg en volgens de Europese Unie wordt ongeveer een vijfde van de Slowaakse huishoudens met armoede bedreigd.

Fico (41) heeft tijdens de campagne gezegd belastinghervormingen te willen terugdraaien. Volgens hem drijft het internationaal geprezen economisch beleid van Dzurinda op goedkope arbeidskrachten. Hij meent dat de 'gewone mensen' te weinig profiteren van de economische bloei. Fico zei tevreden te zijn over de uitslag en wil een regering gaan vormen.

Coalitieonderhandelingen

Naar verwachting zal president Ivan Gasparovic de Smer vragen als grootste partij een nieuw kabinet te vormen. Waarnemers voorspellen moeilijke coalitieonderhandelingen. Als Fico er niet in slaagt een regering te vormen kan de president die taak in handen leggen van Dzurinda die het Oost-Europese land regeert sinds 1998.

Fico kan een meerderheid krijgen door met rechtse coalitiepartners van Dzurinda te gaan praten, maar die verwerpen Fico's kritiek op het beleid van Dzurinda. Een andere mogelijkheid is een regering met de omstreden oud-premier Vladimir Meciar en rechtse nationalisten, maar dit zal Fico niet in dank worden afgenomen door de andere EU-landen.

Bijna 4,5 miljoen Slowaken konden kiezen uit 21 partijen. Er is een kiesdrempel van 5 procent. Vermoedelijk komen er zeven partijen in het nieuwe parlement. De Nationale Raad, het Slowaakse eenkamerparlement, telt 150 afgevaardigden. De opkomst bij de verkiezingen lag rond de 50 procent.