AMSTERDAM - Alexander Pechtold en Lousewies van der Laan moeten stoppen met moddergooien. De kandidaat-lijsttrekkers van D66 moeten de laatste week van hun campagne gebruiken om inhoudelijk met elkaar in discussie te gaan.

Die oproep doen de Jonge Democraten (JD), de jongerentak van de kleinste regeringspartij. Pechtold de favoriete kandidaat van de jongeren.

Schadelijk

Woensdag noemde Pechtold de kritiek van Van der Laan op eerdere uitspraken van hem schadelijk voor de partij. Van der Laan, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, neemt het de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing onder meer kwalijk dat hij zich ongefundeerd heeft uitgelaten over de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan en een beperking van de hypotheekrenteaftrek.

De JD ergert zich aan het moddergevecht tijdens de campagne, zegt voorzitter Reinout de Vries zaterdag. "Het mag er wel hard aan toegaan, maar laat het dan over de inhoud gaan." Hij hoopt dat de inhoudelijke tegenstellingen tussen de acht kandidaten voor het lijsttrekkerschap de komende week beter voor het voetlicht komen.

Vlaggetje

Uit een peiling onder de leden van de JD blijkt zaterdag dat de meeste jonge D66'ers meer zien in Pechtold als lijsttrekker dan in zijn belangrijkste tegenstrever Van der Laan.

Iets meer dan de helft van alle JD'ers (50,4 procent) spreekt zijn voorkeur uit voor de bewindsman en 35,6 procent ziet de huidige fractievoorzitter graag bovenaan de kieslijst staan. Ruim twintig procent van de leden bracht zijn stem uit.

De Jonge Democraten gaan geen campagne voeren voor Pechtold, zegt De Vries. "We gaan niet een vlaggetje voor hem kopen of zo." De zes andere lijsttrekkers geeft hij weinig kans. Zij kregen bij de peiling gezamenlijk veertien procent van de stemmen.

Geliefd

Pechtold is volgens De Vries geliefd bij de JD'ers, omdat hij 'meer durft te roepen en minder de gebaande paden bewandelt'. Dat hij nog niet zolang actief is in Den Haag is volgens de voorzitter ook een pluspunt. D66 heeft nu iemand nodig die uitstraling heeft en die de partij uit het slop kan trekken, denkt De Vries. "Dat kan Pechtold zeker."

Ook op inhoudelijk vlak kunnen jongeren zich meer vinden in de minister. Zo waarderen ze het dat Pechtold de hypotheekrente aan de orde stelt. Ook zijn pleidooi voor het legaliseren van softdrugs valt volgens bij de Jonge Democraten in goede aarde.

Predicaat

Dat de 40-jarige Pechtold onder JD'ers populairder is dan de even oude Van der Laan noemt De Vries 'interessant'. De laatste weken had Van der Laan 'een beetje het predicaat van jongerenlijsttrekker', zegt hij. "Dat ligt dus toch anders."

De gematigde populariteit van Van der Laan onder de Jonge Democarten komt volgens De Vries door het optreden van de fractie tijdens de kwestie-Uruzgan. "De fractie heeft toen onhandig gehandeld en dat wordt Lousewies aangerekend."

Pechtold noemde de uitslag van de peiling voor Radio 1 'een opsteker'. Hij zegt veel met jongeren te hebben gesproken over onderwerpen als jeugdwerkloosheid en integratie.

Lijsttrekkerscongres

De leden van D66 hebben tot vrijdag om via de post hun stem uit te brengen op een van de kandidaten. Ook tijdens het lijsttrekkerscongres volgende week zaterdag kunnen zij hun stem nog inleveren. Tijdens het congres wordt bekend wie de lijsttrekker is van D66 bij de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 mei volgend jaar.