JOWHAR - Ethiopische militairen zijn zaterdag de grens met Somalië overgestoken. Dat hebben de islamitische milities gezegd. De Ethiopische troepen zouden de stad Dollow, in het zuiden van het land, zijn ingetrokken.

De leider van de milities, Shariff Sheikh Ahmed, beschuldigde de Ethiopische troepen ervan de laatste dagen wel vaker de Somalische grenzen geschonden te hebben. "Zij hebben veel troepen gestationeerd in de buurt van de grensdorpen. Daarom denken wij dat zij ons op korte termijn gaan binnenvallen."

De Ethiopische regering ontkent dat zij troepen naar Somalië heeft gestuurd. Tegenover de BBC zei een woordvoerder dat er geen sprake is van een militaire troepenopbouw langs de grens met Somalië.

Bezorgd

Internationale correspondenten zeggen dat Ethiopië al langer bezorgd is om de islamitische invloeden in het buurland. Ethiopië is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme in de Hoorn van Afrika.

Twee weken geleden slaagde de milities erin controle te krijgen over de Somalische hoofdstad Mogadishu, na maanden van hevige gevechten. Daarvoor was de stad in handen van seculiere krijgsheren.

Amerikaans geld

De Ethiopische regering steunde de Somalische krijgsheren met wapens in hun strijd tegen de islamitische milities die grote delen van het land hebben veroverd. De wapens zouden met Amerikaans geld zijn gefinancierd.

Eerder op de dag werd bekendgemaakt dat twee Somalische krijgsheren, met behulp van de Amerikaanse marine, het land zijn ontvlucht.