NIJMEGEN/ROSMALEN -Enkele honderden vooral jonge mensen hebben zaterdagmiddag in de Nijmeegse megadiscotheek The Matrixx de zondag doodgeschoten portier Eddie van den Akker herdacht. Ook burgemeester Ter Horst en loco-burgemeester Depla van Nijmegen waren aanwezig.

Zaterdagmorgen namen familie en honderden bekenden van de 37-jarige inwoner van Schaijk afscheid tijdens een kerkdienst in het Brabantse Heeswijk.

De herdenking in de discotheek was georganiseerd door de directie van de discotheek, buurtbewoners en het Nijmeegse bedrijf Beck Beveiliging, waar de doodgeschoten portier werkte. Zijn 37-jarige collega uit Houten, die bij de schietpartij zwaargewond raakte, mocht het ziekenhuis voor enkele uren verlaten om bij het afscheid te zijn. Directeur A. Beck duwde de man in een rolstoel.

De andere portiers van The Matrixx droegen zaterdagmorgen de baar met het stoffelijk overschot van Van den Akker.

Tevredenheid over arrestatie

In de rouwregisters die in de discotheek lagen, uitten veel discobezoekers hun tevredenheid over het feit dat de politie zaterdagmorgen vroeg in Hoofddorp de vermoedelijke schutter gearresteerd heeft. Zijn identiteit was al bekend, maar de man dook onder. Vrijdag deden arrestatieteams nog tevergeefs invallen in vier woningen in Utrecht.

Nog geen verklaring

De schutter zou uit de discotheek zijn gezet. Daarop ging hij naar huis, haalde een vuurwapen en schoot dat in de geopende voordeur van The Matrixx leeg. De opgepakte 29-jarige man heeft nog geen verklaring afgelegd over de gebeurtenissen. Een 25-jarige Nijmeegse vrouw zit sinds maandag in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij het incident.

The Matrixx was tijdens de herdenking versierd met witte bloemen. Op de muren waren grote foto's van het slachtoffer geprojecteerd. Er werden geen toespraken gehouden. Het personeel van het beveiligingsbedrijf en de discotheek kwam al een uur eerder in beslotenheid bijeen om te praten over de gebeurtenissen.

Disco geopend met aangepaste muziek

De discotheek is zaterdagavond met aangepaste muziek geopend. Rond middernacht wordt er een minuut stilte gehouden. Ook in alle andere horecagelegenheden waar personeel van Beck werkt, is het om die tijd een minuut stil, aldus directrice H. Beck van het bedrijf.