AMSTERDAM - Bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland hebben in het afgelopen jaar gemiddeld ruim 10 procent meer verdiend. De salarissen van bestuursleden van grote, niet-beursgenoteerde ondernemingen stegen in 2005 gemiddeld met 3 procent. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van de Volkskrant.

Het dagblad maakte daarbij gebruik van de jaarverslagen van bijna tweehonderd grote bedrijven. De bestverdienende bestuursvoorzitter van 2005 is de vervroegd teruggetreden Heineken-topman Thony Ruys. Hij zag zijn jaarinkomen verdrievoudigen naar in totaal 6,4 miljoen euro.

Draagvlak

De SP wil dat in de toekomst ondernemingsraden van bedrijven meebeslissen over de vaststelling van topsalarissen. Op die manier krijgen bestuurders geen beloningen meer, waarvoor geen draagvlak is. Dat liet de SP zaterdag weten.

Tweede Kamerlid Ewout Irrgang dient daartoe dinsdag een voorstel in. "In veel bedrijven wordt het lager personeel gevraagd hun looneisen te matigen door bestuurders die zelf hun beloning jaarlijks met 10 procent of veel meer zien stijgen."

Volgens de SP roept het onderzoek van de Volkskrant, dat aantoont dat topinkomens in 2005 met zo'n 10 procent zijn gestegen, om nieuwe maatregelen. Tevens pleit de SP voor fiscale maatregelen door bedrijven met buitensporige beloningen meer winstbelasting te laten betalen.