KABUL - Bij gevechten in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn vrijdag zeker 45 opstandelingen gedood. Dat heeft de door de Verenigde Staten geleide internationale troepenmacht laten weten.

Afghaanse eenheden en coalitietroepen zijn bezig met met het grootste offensief sinds de val van de radicale Taliban eind 2001.

Bolwerk

Circa veertig opstandelingen kwamen om bij een aanval op een bijeenkomst van de Taliban in een bekend bolwerk van de rebellen in het westen van Uruzgan, zei woordvoerder luitenant-kolonel Paul Fitzpatrick. De coalitietroepen zetten de aanval pas in toen meer dan vijftig mensen aanwezig waren. De coalitietroepen gaan er vanuit dat de meesten zijn gedood.

Volgens de militaire zegsman waren bij de Taliban-bijeenkomst leden van een cel gespecialiseerd in het maken van bommen. Verder waren er mensen die de Taliban financieel steunden en regionale leiders die verantwoordelijk waren voor tal van aanslagen gericht tegen de coalitietroepen. Nederland gaat in Uruzgan 1400 militairen stationeren.

Opium

Een tweede operatie had plaats ten noordoosten van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Bij de bestorming van een onderkomen van de Taliban kwamen vijf rebellen om. Een Amerikaanse militair raakte gewond. Vanuit de schuilplaats werden aanvallen gepland en uitgevoerd op lokale autoriteiten en buitenlandse militairen. Er werd ook nog 3,5 kilo opium aangetroffen.

Coalitiemacht

In de oostelijke provincie Kunar verloren twee militairen van de coalitiemacht het leven toen een bom langs de weg ontplofte. De identiteit van de soldaten, die op patrouille waren, is niet bekendgemaakt. Dit jaar zijn al 37 militairen van de coalitietroepen gesneuveld in Aghanistan. Meer dan de helft van de slachtoffers waren Amerikanen.

In de plaats Mianshin, in de provincie Kandahar, kwamen vrijdagavond tijdens gevechten zeven rebellen om toen ze een overheidsgebouw aanvielen. Ook een agent werd gedood.