NEW YORK/DEN HAAG - De van oorlogsmisdaden verdachte ex-president van het Afrikaanse Liberia, Charles Taylor, kan in Nederland worden berecht. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde vrijdagavond in met de berechting van de voormalig dictator op Nederlandse bodem.

Een resolutie met die strekking werd door alle vijftien leden van de raad gesteund. Door de aanname van de resolutie kan Taylor naar Nederland worden gebracht. Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) sloot donderdag niet uit dat dat nog een dezer dagen gebeurt.

Veiligheid

Taylor, die vastzit in Freetown in Sierra Leone, is aangeklaagd door het Speciale Hof voor Sierra Leone. Het hof wil dat het proces uit veiligheidsoverwegingen in Den Haag wordt afgewikkeld in een rechtszaal die van het Internationaal Strafhof wordt geleend.

Misdaden

Het voormalige staatshoofd moet terechtstaan wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in het Liberiaanse buurland Sierra Leone. Taylor speelde een actieve rol in de burgeroorlog in dat land in de jaren negentig. Er vielen honderdduizenden doden.

Wet

De Nederlandse vicepremier Zalm kondigde vrijdag aan dat het kabinet met een spoedwet komt voor de berechting van Taylor in Den Haag. De bewindsman zei dat na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Het wetsvoorstel zal met spoed door de Raad van State worden behandeld en daarna door de Tweede en Eerste Kamer. Het is volgens Zalm de bedoeling dat de wet nog voor het Kamerreces begint (30 juni) is aangenomen.

Gelukkig

Premier Jan Peter Balkenende toonde zich eerder vrijdag al gelukkig dat alle voorbereidingen voor het proces tegen de oud-Liberiaanse dictator kunnen beginnen.

"We zijn gelukkig dat het recht zijn loop kan krijgen", zei Balkenende. "Ik ben blij dat het in Den Haag kan, de juridische hoofdstad van de wereld". De premier reageerde nadat Groot-Brittannië zich bereid had getoond om Taylor na een eventuele veroordeling gevangen te houden.

De Nederlandse regering wil niet dat Taylor in Nederland zijn straf uitzit.