STUTTGART - De Olifanten van Ivoorkust zijn verslagen. In het volgepakte Gottlieb Daimler-stadion van Stuttgart toonde Oranje zich vrijdag een heldhaftige leeuw en rekende het team op strijdbare wijze af met Ivoorkust (2-1). Van Persie en Van Nistelrooy scoorden in de eerste helft voor Oranje. Nederland heeft zich met de tweede overwinning op rij verzekerd van een plek in de achtste finales. Op woensdag 21 juni maakt Oranje in een onderling duel met Argentinië uit wie groepswinnaar wordt van Groep C.


Van Persie krult de bal perfect langs de muur

Grote man aan Nederlandse zijde was Robin van Persie. Niet alleen was de 22-jarige vleugelspeler van Arsenal verantwoordelijk voor de openingstreffer, hij gaf Oranje overlevingskracht. Van Persie gaf het team vleugels wanneer het de aanval zocht en zorgde voor veerkracht bij hachelijke momenten in de defensie. In de slotfase hield hij Oranje op de been door op de doellijn een inzet van Didier Drogba moedig met zijn borst te keren. "Ik voelde me goed", klonk Van Persie bescheiden na afloop van het duel. "We hebben kei- en keihard gewerkt. Daar ben ik trots op."


Euforie alom bij Oranje

Mark van Bommel prees ook het harde werken, maar was ontevreden over het spel. "Tot de 2-0 hadden we het goed staan. Daarna waren we het even kwijt. We hebben slecht gespeeld, maar desondanks heerst de euforie." Het goede gevoel overheerst ook bij Ruud van Nistelrooy. "Twee keer winnen en door. Het kan niet mooier."

Van Basten

In de tweede helft werd Oranje bij vlagen onder de voet gelopen door de Olifanten. "Ivoorkust ging alles op alles zetten. We kwamen er verdedigend niet meer uit, dat is een verdienste van deze sterke tegenstander", aldus Van Basten kort na de wedstrijd.


"Ik voelde me goed"

Ivoorkust begon afwachtend aan het duel. Oranje, met dezelfde basiself als tegen Servië & Montenegro, kreeg de ruimte om het spel te maken. Vooral aan de rechterflank brak Nederland tot tweemaal toe gevaarlijk door. Van Nistelrooy kwam in de vijfde minuut een haarlengte te kort om de voorgegeven bal van Van Bommel binnen te koppen. Sneijders voorzet, een minuut later, werd ook niet verzilverd.


Misverstanden bij Ivoorkust

Koné

De Olifanten van coach Henri Michel kregen geleidelijk aan meer vat op het duel. In de zestiende minuut vuurde Romaric een losse flodder af op Van der Sar. De daaropvolgende actie van Arouna Koné verontrustte de Oranje-keeper meer. Ontsnapt uit de klauwen van Van Bronckhorst schoot de PSV'er van dichtbij in het zijnet.


Van Nistelrooy komt net te kort

Van Persie

Oranje beet perfect van zich af. Onder leiding van Van Persie moest Ivoorkust aan verdedigen denken. De jonge vleugelspeler van Arsenal moest gestopt worden door zijn clubgenoot Touré. Van Persie twijfelde geen moment, nam de vrije trap zelf en krulde de bal hard langs de muur en voorbij doelman Tizié (1-0).

Van Nistelrooy

Van Nistelrooy verdubbelde de feestvreugde in het Gottlieb Daimler-stadion. De Brabander maakte zijn felbegeerde treffer na een slimme pass van Robben (2-0). De Oranje-spits schoot de buitenkans binnen; 2-0.

Koné

De ploeg van Van Basten ging brutaal op jacht naar een derde doelpunt. De ruimte die Oranje hierdoor prijsgaf achterin liet Didier Zokora niet onbenut. Met een hard schot op de paal waarschuwde hij Oranje.


Oranje bedankt het publiek

De defensie van Oranje leek enigszins van slag. De zenuwen slopen het elftal binnen. Mathijsen en Ooijer neutraliseerden weliswaar met succes het gevaar Didier Drogba, maar konden niet voorkomen dat Bakary Koné de spanning terugbracht met een diagonaal schot (2-1).

Boulahrouz

Direct na rust maakte Boulahrouz zijn opwachting. Heitinga nam met een lichte hamstringblessure plaats op de reservebank. Van Basten besloot na zo'n vijf minuten in de tweede helft ook Sneijder te wisselen. Van der Vaart nam zijn plaats over.

Het initiatief lag in het tweede bedrijf bij Ivoorkust. Oranje riep het onheil op zichzelf af. De Afrikanen kregen de bal meermaals in de schoot geworpen door slordigheden aan Nederlandse zijde. Verder onheil bleef Oranje bespaard. Misverstanden tussen Drogba en Dindane voorkwamen erger.

Aan Ivoriaanse kant ontsnapte Arthur Boka na ruim een kwartier spelen na rust aan een rode kaart. De verdediger van het Franse Strasbourg kwam handen en voeten te kort om Van Persie te stuiten. Na een splijtende pass van Van der Vaart op Van Persie kon de vleugelspeler ongehinderd het doelgebied van Tizié opzoeken. De Colombiaan Oscar Ruiz durfde het niet aan en gaf Boka slechts geel.

Robben

Hoewel Oranje regelmatig achterin wankelde in de tweede helft, kreeg het elftal van Van Basten ook grote kansen op de 3-1. Arjen Robben vuurde na een klein half uur een hard schot af op Tizié. Van Nistelrooy pakte de bal op uit de rebound, maar zijn schot uit de draai leverde niets op. Van Basten koos voor minder aanvalskracht en voor het resultaat; Van Nistelrooy werd naar de kant gehaald voor AZ-middenvelder Denny Landzaat.

In plaats van 3-1, stond het scorebord even later bijna op 2-2. Van Persie keerde moedig met zijn borst een inzet van Drogba. Aan het slot van de tweede helft kon Oranje weer rustig ademhalen. Met de naderende uitschakeling voor ogen, stortte het geloof bij de Ivorianen in.