BRUSSEL - De naam 'grondwet' voor een nieuw EU-verdrag komt nauwelijks nog voor in de voorlopige voorstellen van de Europese top in Brussel donderdag en vrijdag. De Europese leiders spreken liever van "mogelijke toekomstige ontwikkelingen".

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vooral onder druk van Nederland is het woord uit de tekst gehaald. Aanvankelijk stond er dat de staats- en regeringsleiders van de EU de komende tijd moeten praten over het "grondwettelijk hervormingsproces", maar die woorden zijn geschrapt. "Wij hebben gezegd dat je die woorden niet moet gebruiken, en ze staan er nu ook niet meer in", concludeerde een tevreden premier Jan Peter Balkenende na afloop.

Omstreden

Het woord grondwet is meer en meer omstreden sinds de Nederlanders en de Fransen een jaar geleden de ontwerptekst bij referendum hebben verworpen. Balkenende waarschuwde echter dat het niet zo is dat alles bij het oude kan blijven, zeker niet nu de Unie steeds meer leden telt. "Nice is niet genoeg", zei hij, wijzend op het Verdrag van Nice waar de EU momenteel mee werkt.

De EU-leiders hebben besloten volgend jaar maart, bij de viering van vijftig jaar Verdragen van Rome (die de basis voor de Europese samenwerking hebben gelegd), een verklaring aan te nemen. Daarin staat wat de waarden en de ambities van de EU zijn. In juni volgt een verslag van de EU-voorzitter, op dat moment Duitsland. Eind 2008 moeten er spijkers met koppen worden geslagen over de hervormingen van de EU, zo is verder vastgelegd.