DEN HAAG - Een tot anderhalf miljoen bussen en vrachtwagens rijden wereldwijd mogelijk rond met een fraudegevoelige tachograaf. Dat meldde de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) vrijdag. De tachograaf registreert de arbeidstijden van chauffeurs, de afgelegde afstanden en snelheden van het voertuig.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het type tachograaf 1319 van de Duitse fabrikant VDO/Kienzle ondanks alle keuringen en verzegelingen in bepaalde omstandigheden registraties achterwege laat. Als gevolg van de technische tekortkoming kunnen chauffeurs daar misbruik van maken en langer werken dan de tachograaf aangeeft, stelt de IVW.

Het is onduidelijk hoeveel bussen en vrachtwagens er in Nederland rondrijden met de fraudegevoelige tachograaf. Een woordvoerster van de inspectie heeft geen idee hoeveel bus- en vrachtwagenchauffeurs frauderen met hun tachograaf. Ze wil ook niet vertellen hoe de tachograaf kan worden gemanipuleerd. "Daarmee zouden we mensen maar op ideeën brengen", aldus de zegsvrouw. Als direct resultaat van de ontdekking van de fraudegevoelige tachograaf is de Inspectie Verkeer en Waterstaat bij controles extra alert op vrachtwagens die zijn uitgerust met een tachograaf type 1319 van VDO/Kienzle. De fabrikant is op de hoogte gesteld van de bevindingen van IVW.

De bewuste tachograaf is sinds 1994 op de markt. In nieuwe voertuigen wordt hij niet meer ingebouwd.