ZUTPHEN - Een nieuw team van politie en justitie gaat zich storten op de Puttense moordzaak, een van de meest besproken, onopgeloste misdrijven van de afgelopen jaren. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen vrijdag bekendgemaakt.

De zaak draait om de verkrachting van en moord op de 23-jarige Christel Ambrosius, op 9 januari 1994. Eerder werden hiervoor twee mannen veroordeeld. Hun zaak werd op last van de Hoge Raad herzien door het gerechtshof in Leeuwarden, dat het tweetal vrijsprak. De twee mannen kregen een forse schadevergoeding uitgekeerd.

Vrijspraak

Na de vrijspraak begonnen politie en justitie een nieuw opsporingsonderzoek. Dat team nam ruim 3300 verklaringen op. Aan een vergelijkend DNA-onderzoek hebben 1780 mensen hun medewerking verleend. Justitie beschikt over een belangrijk DNA-spoor in de zaak, in de vorm van een spermadruppel, aangetroffen op het been van het slachtoffer. Christel Ambrosius werd om het leven gebracht in de woning van haar oma, gelegen in de bossen aan de rand van Putten.

Het nieuwe opsporingsonderzoek is geanalyseerd door een ploeg deskundigen, om te zien of er nog aanvullende onderzoeksmogelijkheden te benutten zijn. Op basis van deze analyse en daaruit voortkomende aanbevelingen heeft het OM in Zutphen besloten een zogenoemde doorstart te maken met het opsporingsonderzoek. Dit om er zeker van te zijn dat "alle mogelijke opsporingshandelingen" zijn of worden verricht.