ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het onderzoek naar de Puttense moordzaak DNA-testen afgenomen van drie mannen. In een van de gevallen ging het om een Portugees die al geruime tijd door justitie werd gezocht voor getuigenverhoor. Het lichaamsmateriaal van de drie kwam niet overeen met het DNA dat op het lichaam van de vermoorde Christel Ambrosius werd gevonden.

Het OM heeft de DNA-onderzoeken van de drie personen vrijdagavond bekend gemaakt. De Portugese man, die de avond voor de moord op Ambrosius nog contact met het slachtoffer had, is door justitie uiteindelijk opgespoord in Brazilië. De man is 5 november vrijwillig naar Nederland gekomen om als getuige mee te werken aan het onderzoek.

Het Nederlands Forensisch Instituut vergeleek het celmateriaal van de Portugees met DNA afkomstig uit sperma en een schaamhaar die op het lichaam van Ambrosius werden aangetroffen. Deze bleken niet overeen te komen.

Ook twee Nederlanders getest

Volgens de Zutphense persofficier J. Buttinger zijn er ook twee Nederlandse mannen getest. De twee hebben vrijwillig DNA-materiaal afgestaan. Uit de testresultaten bleek echter dat ook het celmateriaal van dit duo niet overeenkwam met het gevonden DNA. Volgens het OM is het onderzoek naar de moord nog niet afgerond. Buttinger wil op dit moment echter nog niet verder op het verloop hiervan ingaan.

Twee mannen ten onrecht zeven jaar vast

De 23-jarige Christel Ambrosius werd in januari 1994 dood gevonden in het huis van haar oma, aan de rand van Putten. Zij was verkracht en vermoord. De moordzaak is nooit opgelost. In eerste instantie werden Herman Du Bois en Wilco Viets schuldig bevonden en in 1995 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De twee zaten de straf (zeven jaar effectief) geheel uit, maar werden dit jaar door het hof in Leeuwarden in een herzieningsprocedure vrijgesproken van het verkrachten en doden van Ambrosius. Het hof wees de mannen een schadevergoeding toe van ruim 1,8 miljoen euro.