HILVERSUM - De gemeente Bunschoten gaat onderzoeken of visboeren cocaïne verstrekken aan jeugdige personeelsleden. "Er gaan geruchten dat bazen jongeren na het werk cocaïne als ontspanningsmiddel aanbieden, maar tot nog toe is er geen enkel bewijs", zei een gemeentewoordvoerder vrijdag.

Aanhoudende geruchten en een verzoek van een CDA-raadslid in Bunschoten zijn aanleiding voor de gemeente om de zaak te onderzoeken. "De verhalen gaan al langer, en dat willen we niet terzijde schuiven. Daarom hebben we een lijntje gelegd naar Volendam. Daar zijn ze al veel verder met het aanpakken van drugsgebruik onder kinderen", aldus de woordvoerder.

'Tussen 50 en 80 procent gebruikt cocaïne'

Ook de gemeente Volendam wil, zo bleek vrijdag, een onderzoek naar drugsgebruik onder jongeren. Dat besluit komt na de commotie, een week geleden, over een politieonderzoek waarin werd gesteld dat 50 tot 80 procent van de jongeren cocaïne gebruikt.

De gemeente Bunschoten wil zo snel mogelijk met jongerenwerk, drugsbestrijdingsorganisaties, huisartsen en predikanten om de tafel. "Wil je kunnen optreden, dan is harder bewijs nodig dan de signalen die we nu krijgen", aldus de gemeente.

'Geruchten zijn sterk'

A. Kamerman, jongerenwerker in Bunschoten, is blij met het onderzoek. De geruchten zijn sterk en komen van meerdere jongeren. "Ik ben daarmee ook naar de politie gegaan maar zolang er geen namen worden genoemd, valt er niks tegen te doen."