BELO HORIZONTE - In de Braziliaanse stad Belo Horizonte is donderdag de van oorsprong Brabantse pater Eustachius van Lieshout zaligverklaard. Uit Nederland waren bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch en ongeveer dertig familieleden van de nieuwe zalige aanwezig bij de plechtigheid in het Mineirao-stadion, waarbij zo'n 70.000 gelovigen aanwezig waren, iets minder dan de 100.000 die werden verwacht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De ceremonie werd geleid door de Portugese kardinaal José Saraiva Martins als speciaal gezant van paus Benedictus XVI. In de St. Michaëlkerk in Beek en Donk, waar de pater zijn laatste eucharisatie op Nederlandse bodem vierde, zou de mis vanaf 21.00 uur (Nederlandse tijd) via een satellietverbinding rechtstreeks te volgen zijn. Vanwege een technische storing kwam deze echter niet tot stand. Het noodscenario bracht na ruim een uur uitkomst.

Aarle-Rixtel

'Padre Eustáquio' werd in 1890 in het naburige Aarle-Rixtel geboren. Geïnspireerd door de Belgische pater Damiaan, die als missionaris onder melaatsen op Hawaii werkte, trad de boerenzoon Van Lieshout in 1913 in bij de congregatie van missionarissen van de Heilige Harten, ook bekend als de Picpus-paters.

In Brazilië, waar hij in 1925 als missionaris arriveerde, begon hij in Poà, een voorstad van Sao Paulo, als tegenwicht tegen spiritische groeperingen christelijke genezingsdiensten te houden.

Wonderpater

De faam van de 'wonderpater' groeide snel. Door de enorme toeloop van gelovigen moest hij uitwijken naar Belo Horizonte. Daar overleed hij in 1943 aan de gevolgen van een insectenbeet.

De erkenning door het Vaticaan van de medisch onverklaarbare genezing van een Braziliaanse priester in 1968 maakte vorig jaar de weg vrij voor de zaligverklaring.