AMSTERDAM - Amerikaanse en Iraakse troepen hebben "een grote schat aan informatie" gevonden na de Amerikaanse luchtaanval op de schuilplaats van terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi. Dat heeft de Iraakse nationale veiligheidsadviseur Mouwafak al-Rubaie donderdag gezegd.

In het puin werden onder meer een USB-stick, een laptop en documenten aangetroffen. Meer informatie is vervolgens ontdekt bij invallen in andere schuilplaatsen van opstandelingen.

Status

De vondst betekent volgens Al-Rubaie het begin van het einde van Al-Qaida in Irak. Uit de documenten blijkt dat Al-Qaida in Irak er slecht voor staat, in politieke zin en wat betreft training en wapens, zei hij.

"Wij trekken nu aan het langste eind", zei Al-Rubaie. "We hebben het idee dat we hun locaties kennen, de namen van hun leiders, hun verblijfplaatsen, hun bewegingen, dankzij de documenten die we de afgelopen dagen gevonden hebben." Op de vraag hoe hij zeker kan weten of de informatie authentiek is, zei hij: "Niets is meer authentiek dan een USB-stick vinden in zijn (Al-Zarqawi's) zak."

Oorlog

In een document dat door Al-Rubaie werd vrijgegeven en dat volgens hem is opgesteld door Al-Qaida in Irak staat dat de groepering van plan was de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en hun sjiitische bondgenoten in Irak te vernietigen en dat zij een oorlog wilde uitlokken tussen de VS en Iran. De authenticiteit van het document kon echter niet worden vastgesteld, en het taalgebruik wijkt af van het woordgebruik in mededelingen op internet die aan Al-Qaida in Irak worden toegeschreven.

Al-Rubaie zei donderdag ook dat een groot deel van de coalitietroepen Irak tegen het eind van dit jaar zal hebben verlaten, en dat de meerderheid eind 2007 zal zijn vertrokken. "En misschien zal de laatste soldaat midden 2008 Irak verlaten," zei hij.

Geweld

In Bagdad ging de tweede dag in van de veiligheidsoperatie die bedoeld is om het aanhoudende geweld aan te pakken. Tienduizenden militairen en politieagenten werden net als woensdag ingezet om controleposten te bemannen, de openbare orde te bewaken en de stad uit te kammen op terroristen. Schutters doodden een technicus en ontvoerden een ander, en in het westen van de hoofdstad werd een man doodgeschoten op weg naar zijn werk. Verder kwamen in de hoofdstad geen meldingen binnen van geweld.

In Baqouba, zestig kilometer ten noordoosten van Bagdad, schoten gewapende mannen tien sjiieten dood na hen te hebben gedwongen uit een bus te stappen. De slachtoffers, negen werknemers en de buschauffeur, waren op weg van hun werk in een industriegebied naar huis. Baqouba ligt niet ver van de plaats waar Al-Zarqawi door de luchtaanval werd getroffen.

Bom

Onbekenden schoten donderdagochtend bij een aanval op een soennitische moskee in de omgeving van de Iraakse stad Tikrit vier mensen dood. Vijftien mensen raakten gewond, aldus de politie. Onder de gewonden in de moskee in Alam is Abu al-Manar, een fundamentalistische geestelijke die zich gekeerd heeft tegen de gedachte dat het geoorloofd is om ongelovigen en afvalligen te doden. Volgens de politie werd in de moskee een bom achtergelaten, die echter niet ontplofte.

In Qara Tappah, een dorpje ten noordoosten van Bagdad, raakten een vrouw en haar dochter gewond toen een bom afging op de begraafplaats die ze bezochten. Veiligheidstroepen vonden daarna bommen verspreid over het terrein. De vrouw en dochter bezochten het graf van een van de jonge mannen die op 4 juni werden gedood door extremisten. Zij dwongen toen twee busjes te stoppen, droegen de passagiers op uit te stappen, scheidden de sjiieten van de soennieten, en schoten de 21 sjiieten dood. De bommen op de begraafplaats waren blijkbaar bedoeld voor de familieleden van de vermoorde mannen, zei de burgemeester van Qara Tappah.

Opvolger

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger maakte donderdag bekend dat de man die beweert de nieuwe leider van Al-Qaida in Irak te zijn, Abu Ayyub al-Masri is, een Egyptenaar en explosievenexpert die banden onderhoudt met de nr. 2 van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri. Al-Masri is waarschijnlijk de persoon die onder de schuilnaam Abu Hamza al-Muhajer de afgelopen dagen dreigende boodschappen op internet heeft geplaatst, aldus het leger.

De Amerikaanse en Iraakse troepen hebben sinds de aanval op Al-Zarqawi 452 invallen gedaan, waarbij 104 opstandelingen zijn gedood en 759 gearresteerd. Ook werden bij de invallen, verspreid over Irak, 28 wapenopslagplaatsen aangetroffen, aldus het leger.

Het Amerikaanse ministerie van defensie maakte donderdag bekend dat sinds het begin van de oorlog, drie jaar geleden, 2.500 Amerikaanse militairen zijn gesneuveld in Irak. Onbekend is wie de 2.500ste dode is en waar die gevallen is.