WINTERSWIJK - De Kosovaarse scholiere Taïda Pasic is geslaagd voor haar vwo-eindexamen. Dat heeft de openbare scholengemeenschap De Driemark in Winterswijk donderdag bekendgemaakt. Pasic legde het examen af op de Nederlandse ambassade in Sarajevo.

Ze verliet Nederland eind april nadat de rechter had bepaald dat ze onrechtmatig in ons land was.

Voldoendes

Taïda heeft in Servië via internet nog tot op het laatst hulp gehad van haar Nederlandse docenten. Zij heeft, gezien de omstandigheden, een goede prestatie neergezet, aldus de school. De vwo-scholiere is afgestudeerd met een lijst met voldoendes en ruime voldoendes voor moderne vreemde talen en latijn.

Doorzettingsvermogen

Dat is vooral te danken aan haar doorzettingsvermogen, vindt De Driemark. "De resultaten die zij nu heeft behaald, weerspiegelen duidelijk de moeilijke periode die zij heeft doorgemaakt. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer Taïda onder gelijkmatige omstandigheden haar examens had kunnen voltooien, de resultaten nog beter waren geweest", laat de school donderdag schriftelijk weten.

Toekomst

De leerlinge zelf zegt in een eerste reactie erg blij en opgelucht te zijn. "Er is een last van mijn schouders afgevallen en ik kan nu verder werken aan mijn toekomst." Taïda bedankt de ambassade en alle andere mensen die steeds vertrouwen in haar hebben gehad. "En natuurlijk ook Nederland, dat mij de kans heeft gegeven toch nog mijn diploma te halen."

Herexamen

Taïda is weliswaar geslaagd voor haar vwo-examen, maar gaat toch herexamen doen. "Ik wil de komende weken werken om de gemiddelden te verbeteren", liet ze vanuit Sarajevo weten. Taïda is geslaagd met een gemiddelde van 6.9 en verblijft momenteel bij haar ouders. Ze zegt wel opgelucht te zijn. "Ondanks het herexamen hoop ik ook tijd te vinden voor ontspanning. Geen echte vakantie, maar bij mijn familie."

Op de vraag hoe het staat met een vervolgstudie aan de universiteit in Leiden, antwoordt de Kosovaarse: "Ik sta ingeschreven, het is verder aan de universiteit." Ze kan niet zeggen of er mogelijk nog juridische obstakels zijn.

Ondanks de grote afstand tussen haar school in Winterswijk en Sarajevo probeert ze toch contact te houden met schoolvrienden. "Er is geregeld contact via sms, e-mail en msn. Vrienden en klasgenoten leven mee en vragen hoe het gaat."