ROTTERDAM - Rotterdam is onlangs begonnen om de hulp in te roepen van het Rotterdamse publiek bij de bestrijding van wietkwekerijen. Alle Rotterdammers krijgen in de loop van dit jaar een brief met het verzoek te letten op bepaalde signalen, die erop kunnen wijzen dat er een kwekerij in de buurt zit.

"De brief is voor alle buurten. Wiettelers zijn niet alleen in kansarme wijken te vinden. We hebben ze ook al aangetroffen in hele dure appartementen", aldus Joop van der Zeeuw, projectleider van de gemeentelijke hennepaanpak. De Rotterdammers wordt gevraagd te letten op onder meer onaangename geuren, warme muren en knipperende lichten.

De gemeente Rotterdam verwacht dit jaar meer dan zeshonderd illegale hennepkwekerijen te kunnen oprollen. "Het streven is zeshonderd wiettelers per jaar aan te pakken. We zitten nu gemiddeld op vijfenzeventig per maand. Als het zo doorgaat zitten we dus ruim boven die zeshonderd", aldus Van der Zeeuw.

Uniek

De Rotterdamse aanpak, die vorig jaar begon, is volgens Van der Zeeuw uniek voor Nederland. De stad volgt niet alleen de strafrechtelijke weg, waarbij justitie kan ingrijpen, maar ook een bestuursrechtelijke weg. Daarbij grijpt de gemeente in op grond van het gevaar dat de illegale hennepteelt met zich meebrengt. De kwekerijen gebruiken veel stroom die vaak op een ondeskundige manier wordt verkregen. Hierdoor kan kortsluiting en brand ontstaan. Volgens Van der Zeeuw vliegen per maand wel twee kwekerijen in brand.

De projectleider schat het aantal illegale kwekerijen in Rotterdam op ongeveer zesduizend.