JERUZALEM - Israël moet op last van het hooggerechtshof een deel van het omstreden afscheidingshek op de Westelijke Jordaanoever afbreken. Volgens de Israëlische krant Haaretz gaat het om een stuk van vijf kilometer dat de joodse nederzetting Tzufin en circa honderd hectare land direct bij het Israëlische grondgebied betrekt.

Volgens het hof, dat oordeelde over een klacht van onder meer Palestijnse bewoners van het gebied, heeft Israël onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de Palestijnen. Die raken landbouwgrond kwijt door het hek, dat steeds wordt afgewisseld door betonnen constructies.

De afscheiding is bedoeld om Palestijnse terroristen buiten de deur te houden.Tegenstanders zien in de constructie vooral een illegale poging van de joodse staat om bezet land definitief in te lijven.

Het hof vindt in dit geval dat Israël ten onrechte op veiligheidsargumenten wijst en dat er ook politieke redenen aan ten grondslag liggen. De Israëlische mensenrechtengroep B'Tselem vindt dat het hof in feite heeft geoordeeld dat Israël heeft gelogen over de noodzaak van het hek.