STRAATSBURG - In de toekomst is toch financiering van onderzoek naar stamcellen van embryo's mogelijk met Europees geld. Een nipte meerderheid van het Europees Parlement (EP) heeft daarmee donderdag ingestemd. In totaal mag van het parlement de komende zeven jaar daaraan 250 miljoen euro besteed worden.

Voorwaarde is wel dat het geld niet gaat naar de negen EU-lidstaten waar dergelijk onderzoek verboden is. Volgens de voorstanders is stamcelonderzoek met embryo's van groot belang bij de ontwikkeling van medicijnen tegen ziekten als kanker, Alzheimer en Parkinson. Het parlement heeft wel gesteld dat niet speciaal embryo's mogen worden aangemaakt voor onderzoek.

De meeste christendemocraten in het EP waren tegen financiering van embryonaal stamcelonderzoek, omdat zij vinden dat geen geld van bijvoorbeeld Duitse burgers uitgetrokken moet worden voor onderzoek dat in Duitsland verboden is. Ook stellen zij dat embryonaal stamcelonderzoek tot nu toe nog geen goede resultaten heeft opgeleverd. Zij zijn wel voor onderzoek met gewone of volwassen stamcellen.

De EU-ministers met verantwoording voor het onderzoeksbeleid mogen zich nu opnieuw over de stemming in het parlement buigen, voordat het geld voor stamcelonderzoek met embryo's beschikbaar kan komen. Het parlement gaf ook zijn goedkeuring aan een totaalprogramma voor onderzoek en ontwikkeling voor de komende zeven jaar. Daarvoor komt ruim 50 miljard euro beschikbaar, waarvan 2 tot 3 miljard euro naar Nederland gaat.