DEN HAAG - Nederlanders die deze zomer in Frankrijk met pech langs de weg komen te staan, maken een kleine kans dat een wegenwacht uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of België te hulp schiet. In navolging van de ANWB gaan zusteroganisaties uit die landen voor het eerst ook dergelijke hulpverleners in Frankrijk stationeren.

Vanwege de taal is het uitgangspunt dat elke club haar eigen leden helpt, aldus een woordvoerder van de ANWB. "Maar als dat nodig en handig is, zullen we ook elkaars leden bedienen."

Frankrijk kent in tegenstelling tot veel Europese landen geen landelijke wegenwachtorganisatie. De ANWB is in het populaire vakantie- en doorreisland Frankrijk en in Italië al enkele zomers met wegenwachten actief. In Frankrijk gaan nu voor het eerst ook tien medewerkers van de Britse AA, Duitse ADAC en Belgische TCB aan de slag.

Acht Nederlandse wegenwachten zullen tussen begin juli en half augustus in Frankrijk en Italië opereren. In Frankrijk gebeurt dat in de gebieden rond Beaune, rond Blois (Loire) en rond Aubenas (Ardeche) en later in de Dordogne. De wegenwachten zitten in Italië bij het Gardameer.