DEN HAAG - Een 56-jarige man heeft twee tot drie dagen dood in het verpleeghuis Vita Nova in Oss gelegen. Dat heeft de raad van bestuur van Zorg voor Ouderen Maasland, waaronder het verpleeghuis valt, donderdag meegedeeld.

De man verkeerde in het tehuis in een bijzondere positie. Hij had de zorg in het verpleeghuis niet meer nodig en leefde al geruime tijd geheel zelfstandig. De man koos er bewust voor geen contact met medewerkers te zoeken en was in die zin zeer teruggetrokken en geheel op zichzelf, aldus de verklaring van de raad van bestuur. De man deed zelf zijn boodschappen, deed niet mee aan de activiteiten in het tehuis en vertoonde zich ook niet op de afdeling. Hij wilde geen contact met medebewoners hebben.

Dat had volgens de raad van bestuur tot gevolg dat het personeel van het verpleeghuis niet opmerkte dat hij was overleden. Pas toen hij zijn post enkele dagen niet had weggehaald, maakten medewerkers zich zorgen. Zijn kamer, die hij altijd op slot hield, werd zaterdag geopend en hij bleek overleden te zijn. Een arts van de GGD stelde vast dat hij waarschijnlijk al twee tot drie dagen dood was. Hij is een natuurlijke dood gestorven.

Raad van bestuur

De raad van bestuur schrijft dat Vita Nova de keuzes en levensstijl van de man altijd heeft gerespecteerd. Sinds vorig jaar was het tehuis samen met hem op zoek naar een geschikte woning, nu hij geen zorg meer nodig had. Dat overleg verliep door het karakter van de man moeizaam. Vita Nova zal in soortgelijke gevallen de keuzes van bewoners blijven respecteren. "Hoewel dit kan leiden tot bijzondere situaties, zoals bij deze bewoner, willen we altijd blijven proberen zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van onze cliënten."

Zorg voor Ouderen Maasland heeft direct de Inspectie voor de Volksgezondheid geïnformeerd. Het maakt deze week een rapport over het voorval op. Aan de hand daarvan bepaalt de Inspectie zij een onderzoek instelt of maatregelen tegen de instelling neemt.

'Uitzonderlijke situatie'

Voorzitter Van Osch van de raad van bestuur spreekt van een zeer uitzonderlijke situatie. Hij heeft in de vele jaren dat hij in de gezondheidszorg werkzaam is, nog nooit meegemaakt dat iemand zo teruggetrokken wilde leven. De bewoners en medewerkers van Vita Nova hebben volgens hem "redelijk rustig" op het overlijden van de man gereageerd. Slechts enkelen kenden hem.

Beroepsorganisatie NU.91 noemt het "onbegrijpelijk en onacceptabel" dat de man enkele dagen onopgemerkt dood in zijn kamer heeft gelegen. Ook al wilde de man geen zorg ontvangen, het verpleeghuis blijft verantwoordelijk voor het welzijn van al zijn bewoners, meent cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van de beroepsorganisatie voor verplegenden en verzorgenden.

Grote werkdruk

Volgens NU.91 zou de oorzaak de grote werkdruk in Vita Nova kunnen zijn. Hoewel er sinds 2003 meer medewerkers zijn gekomen, menen zij nog steeds onvoldoende tijd te hebben "om de juiste aandacht te kunnen geven aan elke bewoner".

Van Osch is niet onder de indruk van de kritiek. "Er is geen enkel verband met de personeelssituatie". De man wilde geen verzorging, zodat het personeel niets voor hem hoefde te doen. Hij is bereid in te gaan op het verzoek van NU.91 tot een gesprek.

Arcares, brancheorganisatie van verpleeghuizen, spreekt van een uitzondering en heeft de indruk dat het verpleeghuis zorgvuldig heeft gehandeld. "Niettemin is sprake van een zeer betreurenswaardige gebeurtenis en is het goed dat de inspectie nagaat of inderdaad de nodige zorgvuldigheid is betracht", reageert Arcares.