DRIEBERGEN - Een Franse vrachtwagencombinatie die met 5000 kilo explosieven door de Botlektunnel reed, een Brit die met zijn privévliegtuig zonder geldig bewijs van luchtwaardigheid op Schiphol was geland: dit waren enkele overtredingen die het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en andere opsporingsdiensten woensdag constateerden bij 92 controles van het vervoer van goederen op de weg, het spoor en in de lucht. De opsporingsdiensten maakten in elf gevallen proces-verbaal op.

De chauffeur van de vrachtwagencombinatie moest een boete van 490 euro betalen. Hij had toestemming de explosieve stoffen te vervoeren, maar mocht er niet mee door de Botlektunnel rijden. De Brit, die zich niet bij de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol had aangemeld, moest zijn vliegtuig laten staan en kon een boete van 2800 euro betalen.

Op de rijksweg A15 bij Zuidhoek/Botlek werden 37 transporten gecontroleerd. De Verkeerspolitie van het KLPD maakte in zeven gevallen proces-verbaal op voor onder meer fraude met een tachograaf, een ondeugdelijk bevestigde afzetbak en rijden zonder geldige vervoersvergunning. Ook op het spoor constateerden de opsporingsdiensten gebreken.

Bij controles van vijftig transporten in Rotterdam bleek dat drie wagons gebreken aan de remmen hadden. Na een noodreparatie mochten zij naar de losplaats worden gereden, waar zij voor definitieve reparaties op een zijspoor zijn gezet.