AMSTERDAM - Als het aan de LPF ligt behoren politieagenten met matjes en tatoeages binnenkort tot het verleden. De partij meent dat de uitstraling van deze agenten te weinig gezaghebbend is. LPF-woordvoerder Joost Eerdmans zal dit onderwerp vrijdag aankaarten in de Tweede Kamer.

In navolging van de New Yorkse politie dienen ook Nederlandse agenten zich te onderwerpen aan een zogenaamde 'Patrol Guide', menen de Fortuynisten. Dit is een set richtlijnen waarin onder andere een verzorgd uiterlijk wordt geëist.

In Nederland volgde onlangs korpschef Welten van Amsterdam-Amstelland het voorbeeld van de Amerikanen. In het kader van een door het korps gestart beschavingsoffensief wordt het agenten voortaan verboden piercings, oorbellen en zichtbare tatoeages te dragen.

Geen navolging

Het initiatief van Amsterdam-Amstelland kreeg vooralsnog geen navolging in de rest van het land. In veel korpsen wordt de individuele agent juist vrijgelaten in zijn keuze van haar en piercingdracht. De LPF wil daarom een landelijk beschavingsoffensief.