AMSTERDAM - Advocate Liesbeth Zegveld gaat aangifte doen tegen Nederlandse militairen voor het doodschieten van twee Irakezen, op 19 augustus 2004 nabij de stad As Samawah in het zuiden van Irak.

Volgens het ministerie van Defensie werden Nederlandse militairen op de avond van die 19e augustus beschoten vanuit een rijdende auto. De Nederlanders vuurden terug waarna de auto van de weg raakte. De twee inzittenden werden daarop dood aangetroffen.

Volgens Zegveld zijn nooit wapens in de auto aangetroffen en hebben de Nederlanders overspannen gereageerd op de auto die mogelijk luid claxonnerend had rondgereden nadat de passagiers bij een bruiloft waren geweest.

Gespannen

De situatie voor de Nederlanders was in die tijd gespannen. Vijf dagen voor het incident werd een Nederlandse patrouille langdurig beschoten in een omvangrijke hinderlaag. Wachtmeester Jeroen Severs van de marechaussee vond daarbij de dood.

Zegveld verwacht dat ze de aangifte direct bij het college van procureurs-generaal (de top van het Openbaar Ministerie) op tafel zal leggen. Ze moet de details nog bespreken met de familie van de Iraakse slachtoffers.

Intern

Volgens Zegveld zijn getuigen niet gehoord en zijn de nabestaanden er nooit op gewezen dat zij zich tot een Nederlandse rechter hadden kunnen wenden. Volgens haar is de zaak "puur intern Nederlands afgedaan" door de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie. Het onderzoek noemt ze "niet adequaat".

Tot nog toe was Eric O. de enige Nederlandse militair die is vervolgd wegens een schietincident in Irak. Hij werd door zowel de rechtbank als het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken.