DEN HAAG - Het eerste vaatje nieuwe haring is woensdag voor een recordbedrag van 75.000 euro van eigenaar gewisseld. Olympia Uitzendbureau was de hoogste bieder op de veiling in de visafslag in Scheveningen. De opbrengst gaat zoals al was bekend naar het Diabetes Fonds.

Het Diabetes Fonds gaat het geld besteden aan onderzoek naar de positieve invloed van vette vis zoals haring op suikerziekte. Visolie zou mogelijk depressieklachten verminderen en ook de kans op diabetes bij een kind verkleinen als de moeder dit inneemt tijdens de zwangerschap.

Het geveilde vaatje Hollandse Nieuwe was afkomstig van het schip Scheveningen 23 van rederij Jaczon. Deze haring was volgens een proefpanel onder leiding van chefkok Imko Binnerts het beste van kwaliteit.

Vetgehalte

Het haringseizoen was dit jaar twee weken uitgesteld. De vissen waren eind vorige maand nog te mager, omdat het voedselaanbod door het koude voorjaar achterbleef. Volgens de jury heeft de haring zich in korte tijd heel snel hersteld. "Ik had hardere haring verwacht", vertelde viskok Imko Binnerts. "Alle emmertjes hadden een goed vetgehalte." De winnaar stak er echter ver bovenuit.

"Net een oester, maar dan veel vleziger. Een zoete, zilte smaak die lang blijft hangen." De veiling verliep op Amerikaanse wijze. Elke bieder betaalt het bedrag dat hij in totaal heeft geboden. Diegene die het laatste bod uitbrengt, wint het vaatje. Olympia Uitzendbureau bracht niet alleen het laatste bod uit, maar bood tussendoor ook veelvuldig.

Het winnende emmertje haring, aangevuld met andere haring, wordt deze week aangeboden aan het personeel en uitzendkrachten van het bedrijf. In 2005 telden de bieders gezamenlijk 60.000 neer voor het eerste vaatje haring. Dat geld ging naar de Hersenstichting. Een jaar eerder was de opbrengst van de eerste Hollandse Nieuwe 26.000 euro.

Te koop

De Hollandse Nieuwe is vanaf woensdag overal te koop, hoewel er op sommige plaatsen al eerder illegaal een haring is weggehapt. De haringvangst duurt doorgaans zes weken. De vis wordt aan boord of op de wal gekaakt (ontdaan van keel, maag en ingewanden, op de alvleesklier na) gepekeld en ingevroren en is daardoor het hele jaar verkrijgbaar.

De Nederlandse vissers hebben maar een klein aandeel in de haringvangst, 17,5 procent. Dat is zo'n 80.000 ton maatjes.